BAL’a Katılım Bedeli Dudak Uçuklattı

2026-2027 sezonu öncesinde Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından açıklanan 2 milyon TL‘lik BAL’a katılım bedeli dudak uçuklattı. Bu astronomik bedel amatör futbol camiasında büyük tepkiye neden oldu.

Amatör kulüplerin ekonomik olarak zor bir süreçten geçtiği dönemde belirlenen bu bedelin, birçok kulübü mali açıdan ciddi şekilde zorlayacağı belirtiliyor. Bu bağlamda ilk açıklama denizli temsilcisi Şemiklerspor‘dan geldi. Kulüp yaptığı açıklama ile yüksek katılım bedeli nedeniyle yeni sezonda Profesyonelliğe Geçiş Ligi’ne katılmayacağını açıkladı.

Oğuzhanspor 2 Milyon TL Ödeyecek

Bölgesel Amatör Lig'e Katılım Bedeli
BAL’a Katılım Bedeli Dudak Uçuklattı

TFF’nin belirlediği sisteme göre, aralarında Oğuzhanspor‘un da bulunduğu Bölgesel Amatör Lig kulüpleri, 1 milyon 500 bin TL teminat ve 500 bin TL peşin katılım bedeli olmak üzere toplam 2 milyon TL ödeme yapacak.

Geçtiğimiz sezon ise BAL’a katılım bedeli, 400 bin TL teminat ve 100 bin TL peşin ödeme olmak üzere toplam 500 bin TL olarak uygulanmıştı. Böylece yeni sezonda katılım maliyeti dört katına çıkmış oldu.

2026-2027 sezonunda toplam 173 takımın Bölgesel Amatör Lig‘de mücadele etme hakkı bulunurken, sezon sonunda sadece 6 takım 3. Lig’e yükselecek. Yüksek katılım bedeli nedeniyle birçok kulübün lige katılmakta zorlanacağı, hatta bazı takımların bu nedenle ligden çekilebileceği ifade ediliyor.

Amatör futbolun gelişmesi ve rekabetin sahaya yansıması beklenirken, artan maliyetler kulüplerin geleceğine ilişkin endişeleri de beraberinde getiriyor. Bugün birçok kulüp, sportif başarı hedeflerinden önce bütçesini denkleştirme mücadelesi veriyor.

PGL Katılım Bedeli Güncellendi

Eleştiri oklarının hedefi olan Bölgesel Amatör Lig (BAL) katılım bedeli Türkiye Futbol Federasyonu tarafından güncellendi. TFF 13 Temmuz 2026 tarihinde yaptığı açıklamada Bölgesel Amatör Lig (BAL) 2026 – 2027 sezonundan itibaren Profesyonelliğe Geçiş Ligi (PGL) olarak isimlendirilecek şeklinde bilgilendirme yaptı. Ayrıca tepki çeken katılım bedelini de 2 Milyon TL’den 1 Milyon TL’ye düşürüldüğü belirtti.

Söz konusu açıklama özetle; Profesyonelliğe Geçiş Ligi’ne katılacak kulüpler, 250 bin TL lige katılım bedelini nakit olarak ödeyecek. Bu ücret sezon sonunda iade edilmeyecek. Bunun yanı sıra kulüplerin, 750 bin TL tutarında lige katılım teminatını nakit veya banka teminat mektubu olarak sunmaları gerekecek. Teminat bedeli; kulüplerin varsa AFDK para cezaları, saha ve statlarda oluşabilecek zararlar gibi yükümlülükler düşüldükten sonra iade edilecek. Öte yandan fikstür çekiminin ardından ligden çekilen veya çıkarılan kulüplerin katılım bedeli ile teminatı iade edilmeyecek.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top